English French German Italian Russian Spanish

Home GODIŠNJICA

10 GODINA USPJEŠNOG POSTOJANJA I RADA TVORNICE OBUĆE BEMA D.O.O.


Dana 01.09.2014. godine banjalučka Tvornica obuće BEMA d.o.o. svečano je obilježila 10 godina uspješnog postojanja i rada.Svečanosti su pored radnika, vlasnika i menadžmenta prisustvovali brojni saradnici i ličnosti iz društveno-političkog života.Za radnike Poslovne jedinice BEMA broj 2 u Mrkonjić Gradu, proslava je održana 10.09.2014. godine.

Fabrika je osnovana 2004. godine osnivačkim kapitalom slovenačkih državljana gospodina Martina Žilnika i Benjamina Fugine.U zakupljenom prostoru tadašnje Fabrike obuće BOSNA-obuća već u prvom mjesecu rada, 147 radnika je proizvodilo gornje dijelove obuće za poznate svjetske kupce Paul Green i Shoe&Shirt.Danas u pogonu u Banjaluci i poslovnoj jedinici u Mrkonjić Gradu zaposleno je 1250 radnika na izradi kako gornjih dijelova, tako i gotove obuće.

Kupci sa kojima smo ostvarili saradnju tokom ovih godina su: Shoe@Shirt , Paul Green, LOWA, Rohde, Fidelio, Adidas, Alpinestars, Ciciban, Kopitarna, Ara, Rems, Hanwag, Legero, Ciciban, Fornari, Ministarstvo odbrane BiH, Policija Republike Srpske.

Tokom dugogodišnjeg iskustva, stekli smo kadrovski i tehnološki kapacitet da proizvodimo sve vrste obuće tako da danas radimo visokomodnu žensku,mušku, dječiju i sportsku obuću, treking program, kućne papuče , brizganu, zaštitnu i radnu obuću.

Značajne napore ulažemo u redovno prikupljanje informacija o najnovijim trendovima u prizvodnji obuće.Prikupljene informacije koristimo za izradu poslovnih planova i osavremenjivanje proizvodnje kako bi poštovali sve zahtjevnije kriterije kupaca u pogledu kvaliteta i rokova isporuke na inostranim tržištima kao što su njemačko, slovenačko, austrijsko, slovačko i talijansko.

Jedan od važnih faktora razvoja jeste pronalaženje, osposobljavanje i konstatno ulaganje u radnu snagu.S obzirom na nedostatak školovanog kadra na ovom području, uputili smo deset svojih radnika na školovanje u Beograd, gdje su po završetku obrazovanja stekli zvanje inženjera obućarske tehnologije.Ove godine na banjalučkom Tehnološkom fakultetu upisali smo 5 radnika na smjeru obućarske tehnologije.

Pored ugovora sa inostranim partnerima plan nam je da kreiramo vlastiti brend i započnemo sa proizvodnjom obuće iz vlastitog asortimana.Otvaranje prodavnice u krugu fabrike u kojoj bi prodavali obuću iz vlastite kolekcije jedan je od imperativa koje smo postavili u ciljevima budućeg razvoja.

Marinko Umičević, tehnički direktor ove fabrike, kazao je kako "Bemu" u narednom periodu očekuju veliki izazovi, ali da i pored toga očekuje da će nadmašiti proizvodnju iz prethodne godine, čime će biti otvorena nova radna mjesta.

Podsjetio je kako fabrika državi po pitanju obaveza ne duguje nijednu marku, a za jedan od ciljeva u narednom periodu ima povećanje plate zaposlenima i uvođenje još jedne radne smjene.

- U prošloj godini ostvarili smo 14 mil KM izvoza, što je 10% budžeta grada Banja Luke i što nije malo za šiveću iglu, a ove godine se nadam da ćemo to premašiti. Pobijedili smo i na tenderu za cipele koje ćemo praviti našoj policiji, što smatram da je dobro, jer će novac ostati ovdje, a neće ići u Kinu ili Rusiju - kazao je Umičević.

Posebno priznanje od "Beme" dobili su Milorad Dodik, predsjednik RS, i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, koji su poručili kako će u narednom periodu učiniti sve da se u ovoj fabrici otvore nova radna mjesta.

- Činjenica da ovdje radi oko 1.300 radnika i da je to veći broj nego što je bio prije rata u Fabrici obuće "Bosna", govori o samom uspjehu ovog pogona i o naporima koje čine svi radnici sa upravom i vlasnicima. Ovdje je izvršena uspiješna tranzicija i ovo predstavlja dokaz da je moguće biti uspješan u teškim uslovima - kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik je rekao kako se traže rješenja za povećanje proizvodnje i zapošljavanje novih 500 radnika, u šta bi, kako je rekao, novac trebalo da uloži, kako sama fabrika, tako i Republika.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, kazala je da je "Bema" uspješan kolektiv i privredni subjekat koji, kako državi tako i radnicima izmiruje sve obaveze.

- Ići ćemo u projekat realizacije podsticaja kako bi se u ovoj fabrici zaposlilo nekoliko stotina novih radnika - kazala je ona.

 

SLIKE SA OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE U BANJALUCI

SLIKE SA OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE U MRKONJIĆ GRADU